Тонкощі нового виборчого законодавства або Кого обиратимемо?

У населених пунктах та громадах із населенням менше 75 тисяч виборців  – місцевого голову обиратимуть методом відносної більшості. Це стосується і виборів Межівського селищного, Новопавлівського та Слов’янського сільських голів.  Тобто виграє той кандидат, який набрав більшу кількість голосів. У випадку, якщо виявиться, що кандидати набрали однакову кількість голосів – будуть призначені повторні вибори.

Нагадаємо, за сільського, селищного голову – бюлетень  світло-рожевого кольору

Для інформації: там же, де кількість виборців перевалює за 75 тисяч, вибори мерів можуть відбуватися у два тури. Другий тур проводитимуть в тому разі, якщо жоден з кандидатів не набере абсолютної більшості голосів в першому турі (50% +1 голос).

Хто балотується?

Якщо йдеться про обрання голів – сільських, селищних – то обмежень немає. Це  і самовисуванці, і кандидати від партій. Дещо інакше ситуація з депутатами місцевих рад. У громадах з населенням до 10 тисяч (Новопавлівська та Слов’янська громади – 22 депутатських мандати)  – балотуються  як кандидати від партій, так і самовисуванці. Тут все просто – переможуть  ті, хто отримає найбільшу кількість голосів від виборців свого округу.

Але у громадах з чисельністю понад 10 тисяч виборців (Межівська селищна рада – понад 11 тисяч виборців і 26 депутатських мандатів) балотуються тільки кандидати від партій.  Це означає, що  самому кандидату в депутати недостатньо мати високий рейтинг. Не менш важливо, аби його партія теж не підвела і подолала прохідний бар’єр – 5%.

Знову нагадуємо бюлетень – кремового кольору – за депутатів сільської, селищної ради;

До новоутвореної Синельниківської районної ради (світло-зелений бюлетень) маємо 242 кандидати від семи політичних партій, які боротимуться за 42 депутатських мандати. Тут всі наші громади входять до 4-го виборчого округу разом  Великомихайлівською, Маломихайлівською та Покровською територіальними громадами колишнього Покровського району.

Так виглядає зразок бюлетеня по 4-му виборчому округу  до Синельниківської районної ради

Нарешті, блакитний бюлетень – за депутатів до Дніпропетровської обласної ради. Кандидатів  до облради – аж 1125 (!) від 11 політичних партій. Громади Межівщини увійшли до 14-го  виборчого округу, як і весь новоутворений  Синельниківський та Павлоградський райони. Кандидатів по округу – 115.

Оскільки в області – понад 2 мільйони виборців, то до Дніпропетровської обласної ради увійдуть 120 депутатів.

Зі списками кандидатів до Дніпропетровської обласної та Синельниківської районної рад можна ознайомитися на офіційному сайті Центральної виборчої комісії у розділі «Місцеві вибори-2020».

І на завершення.
Експерти говорять, що місцеві вибори нашому виборцю не представляються аж такими важливими. А даремно… Адже самоврядуванню відводиться ключова роль у майбутньому територій.

Тож прийти на вибори треба обов’язково! Прийти і зробити свій вибір!