Які партії увійшли до складу Межівської селищної ради? Скільки мандатів отримає кожна політична сила?

Став відомий партійний склад Межівської селищної ради VIII скликання!

Сьогодні стало відомо, що до складу депутатського корпусу увійдуть шість політичних сил, що перетнули 5-відсотковий бар’єр. Тобто, в наступній каденції  будуть представлені –  всі партії, які балотувалися до Межівської селищної ради на місцевих виборах – 2020!

Нижче  наводимо результати голосування за  партії з чотирьма цифрами після коми – які враховувалися під час визначення підсумкової кількості мандатів від кожної політичної сили. 

– БЛОК ВІЛКУЛА УКРАЇНСЬКА ПЕРСПЕКТИВА – 34,1797 % (1198 голосів);

– ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА «ЗА ЖИТТЯ» – 24,6937% (855 голосів);

– СЛУГА  НАРОДУ – 21,2268 % (744 голоси);

– АГРАРНА ПАРТІЯ– 8,8159% (309 голосів);

– ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ  – 6,2196% (218 голосів);

– ПРОПОЗИЦІЯ – 5,1641 (181 голос); 

 

Відповідно до набраних голосів, 26 депутатських мандатів Межівської селищної ради VIII скликання  розподілилися наступним чином: 

  • БЛОК ВІЛКУЛА УКРАЇНСЬКА ПЕРСПЕКТИВА – 8 депутатських мандатів;
  • ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА «ЗА ЖИТТЯ» – 6 мандатів;
  • СЛУГА  НАРОДУ – 5 мандатів,
  • АГРАРНА ПАРТІЯ–3 мандати;
  • ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ  – 2 мандати;
  • ПРОПОЗИЦІЯ – 2 мандати. 

Вже в найближчому номері “Межівського меридіана” будуть офіційно оприлюднені результати Місцевих виборів – 2020  по Межівській селищній, Новопавлівській та Слов’янській сільських радах. 

Нагадаємо, що відповідно до нового Виборчого Кодексу – у  громадах з чисельністю понад 10 тисяч виборців (Межівська селищна рада – понад 11 тисяч виборців ) на місцевих виборах мали право балотуватися тільки кандидати від партій.

Це означає, що самому кандидату в депутати недостатньо було мати високий рейтинг.  Не менш важливо, аби його партія теж не підвела і подолала прохідний бар’єр – 5%.  

Як обраховувалася кількість депутатских мандатів від партії, відповідно до набраних голосів:

  1. Право на участь у розподілі депутатських мандатів набувають місцеві організації політичних партій, на підтримку територіальних виборчих списків від яких у межах єдиного багатомандатного виборчого округу подано 5 і більше відсотків загальної кількості голосів виборців, які підтримали територіальні виборчі списки від усіх місцевих організацій політичних партій, у межах єдиного багатомандатного виборчого округу (пункт 15).
  2. Кількість голосів виборців, необхідних для отримання одного депутатського мандата (виборча квота) (пункт 17), обчислюється як ціла частина результату ділення загальної кількості голосів, поданих на підтримку всіх територіальних виборчих списків місцевих організацій політичних партій, які мають право на участь у розподілі депутатських мандатів (пункт 16), на кількість депутатських мандатів, встановлену шляхом віднімання від кількісного складу відповідної ради сумарної кількості гарантованих для кожної партії мандатів відповідно до частини першої статті 260 Кодексу.
  3. Кандидати в депутати, які отримали кількість голосів виборців, яка дорівнює або перевищує 25 відсотків розміру виборчої квоти, визначеної відповідно до частини третьої статті 257 Кодексу, розміщуються на початку територіального виборчого списку відповідної місцевої організації політичної партії у порядку зменшення кількості голосів виборців, які підтримали відповідного кандидата в депутати. При рівній кількості голосів кандидати розміщуються в черговості, визначеній місцевою організацією політичної партії при висуванні кандидатів. Після кандидатів у депутати, які отримали кількість голосів виборців, яка дорівнює або перевищує 25 відсотків розміру виборчої квоти, у територіальному виборчому списку розміщуються інші кандидати в черговості, визначеній місцевою організацією політичної партії під час висування кандидатів (пункт 21).
  4. Якщо за результатами виборів у відповідному окрузі кількість отриманих місцевою організацією політичної партії депутатських мандатів є більшою, ніж кількість осіб, включених відповідною місцевою організацією політичної партії до територіального виборчого списку, весь залишок невикористаних голосів (в тому числі тих, що складають цілу частину від виборчої квоти) зараховується до кількості голосів, поданих у єдиному багатомандатному виборчому окрузі на підтримку виборчого списку цієї місцевої організації політичної партії (відображається у пункті 24).
  5. Для визначення кількості мандатів, отриманих єдиним виборчим списком кандидатів від місцевої організації політичної партії, загальна кількість невикористаних голосів виборців, поданих у єдиному багатомандатному виборчому окрузі на підтримку єдиного виборчого списку кандидатів від відповідної місцевої організації політичної партії, визначена відповідно до частини другої статті 260 Кодексу, ділиться на виборчу квоту, визначену відповідно до частини третьої статті 257 Кодексу. Ціла частина отриманої частки становить кількість депутатських мандатів, яку отримали кандидати в депутати, включені до відповідного єдиного виборчого списку від цієї місцевої організації політичної партії. Дробові залишки до трьох знаків після коми враховуються під час розподілу відповідно до частини четвертої статті 260 Кодексу решти депутатських мандатів (пункт 25).
  6. Місцеві організації політичних партій, єдині виборчі списки від яких мають більші порівняно з іншими дробові залишки після ділення відповідно до частини третьої статті 260 Кодексу, отримують по одному додатковому депутатському мандату, починаючи з єдиного виборчого списку кандидатів від місцевої організації політичної партії, що має найбільший дробовий залишок. Якщо дробові залишки у двох чи більше виборчих списках кандидатів від місцевих організацій політичних партій однакові, першим додатковий депутатський мандат отримує той виборчий список місцевої організації політичної партії, за кандидатів у депутати від якої віддано більшу кількість голосів виборців у єдиному багатомандатному виборчому окрузі.

Розподіл додаткових депутатських мандатів, які визначені відповідно до частини першої статті 260 Кодексу та підлягають розподілу в єдиному багатомандатному виборчому окрузі, закінчується після вичерпання загальної кількості депутатських мандатів, які визначені відповідно до частини першої статті 258 Кодексу та підлягають розподілу в єдиному багатомандатному виборчому окрузі.