Почали жнива на Трійцю і вже підібрали останній колосок
Автор – Євген Травневий
Давно вже нікого не дивує той факт, що агрофірма «Промінь» Межівської громади, що на Дніпропетровщині закінчує жнива у числі перших сільгосптовариств регіону. Жнива – 2024 – не стали виключенням.
Аграрії Межівщини активно включились у жнива.
Косовиця цього року «прийшла» на тиждень – два, а в середньому, днів на 10 раніше.
Поля наповнились розміреним гуркотом комбайнів та іншої техніки.
Симфонія жнив – інакше і не скажеш…
Хтось лише «розкачується», інші – на екваторі, а є й такі, хто вже й підібрав останній колосок. Як наприклад, ТОВ «Агрофірма «Промінь».
«Цьогоріч жнива розпочали значно раніше, ніж минулого року. Посушлива погода стала причиною раннього старту, однак ми до цього були готові, – говорить керівник господарства Іван Петрович Клименко.
Підтримує його і головний агроном, Заслужений працівник сільського господарства України Віктор Іларіонович Костюченко:
«Справді, ранні жнива не застали нас зненацька. Ми передбачили можливість таких кліматичних особливостей, тож і, людей, і техніку готували заздалегідь. Обов’язково згадайте «золоті руки нашого інженера Олександра Яковича Бабенка». (Згадуємо)
Відверто скажемо, і ужинок цього року у «Проміня» – достойний, враховуючи складні погодні умови: заморозки та посуху.
Але про все – по-порядку….
Почали жнива – на Трійцю і вже підібрали останній колосок
Степ…
Спека – неймовірна…
У тіні стовпчик термометра вперто наближається до позначки +38 градусів за Цельцієм.
Від високої температури повітря у полі здається видимим і немов би колихається в унісон з легеньким вітерцем.
Синоптики передають, що цей тиждень буде буквально середземноморським в Україні.
Але для хліборобів нині й без того гаряча жнивна пора. І в прямому, і в переносному значенні.
Тож особливої уваги на спеку ніхто не звертає.
Комбайнери та водії добряче засмаглі, наче і справді з відпочину на березі моря.
– У нас тут свій курорт, – жартують вони.
…На жнивах – дорога кожна година, тож ми, ледве встигли на завершення іванівських жнив.
Поле площею 116 гектарів вже зустріло нас акуратною стернею і комбайном «New Holland», що «добивав» останню загонку.
…Отже, зупиняємо для фото. За кермом комбайнер Олександр Гайченко – досвідчений хлібороб, починав працювати механізатором ще в «Іванівському». Говорить, що для нього це 24-і жнива, у якості комбайнера. Жартуємо, що наступні – виходить, ювілейні.
На питання: як іде косовиця? Олександр лише посміхнувся і, махнувши рукою, запросив до кабіни комбайна.
– Залазьте, проїдемо трохи, як кажуть підберемо останній колосок, – говорить він. – І самі все побачите..
Ну, за це спасибі… Давненько ми не «катались» у кабіні такого велетня та ще й по безкрайому золотавому полю…
У кабіні – працює кондиціонер, радіо з новинами (куди ж без них), поруч із Олександром справжній бортовий комп’ютер.
На перший погляд багато цифр, в яких можна і заплутатись. Але маємо коментар:
– Що показує? Швидкість, наповнення бункера, висоту жатки і врожайність. Ну і звичайно ж, рівень палива – витрати на гектар, температуру двигуна і т. д.
…Давно вже нікого не дивує той факт, що агрофірма «Промінь» Іванівського старостинського округу закінчує жнива у числі перших сільгосптовариств колишнього Межівського району.
– Бачите, дав Бог, нормально вклалися у 8 робочих днів. Зайшли у поле – на Трійцю, – і ось, разом з вами підібрали останній колосок, – говорить Віктор Костюченко. – На збиранні працювали два екіпажі на комбайнах «New Holland».
Отже, який цьогорічний ужинок ? Адже напередодні жнив, прогнози аграріїв були невтішні.
Агроном говорить, що у порівнянні з минулим роком врожайність впала суттєво – причиною тому відсутність опадів у ключовий період вегетації зернових і небувалі заморозки.
Тим не менш, результат іванівських хліборобів, як для цього року – вражає!
На круг … 38 центнерів з гектара!
Секрет такого ужинку – ідеальне дотримання технологій. Не дивлячись на дефіцит коштів і «кормили» і «обробляли» – все, як «книжка пише» (ще один улюблений жарт аграріїв).
Щодо сортового ряду, то тут досвідчені виробники зупинились на сортах, що останні роки демонструють стабільно високий результат. Це – Сталева та Городниця. А ще – нові сорти від харківських селекціонерів із звучними назвами – Аватар та Шамбер. До речі, Аватар дійсно цього року здивував врожайністю – 57 цнт/га. Щоправда був посіяний по парам.
Агроном підтвердив, що за традицією у «Промені» біля 10 % площ щороку залишаються під парами.
Загалом до збирання по господарству цього року підлягало 600 гектарів ранніх зернових а саме – озимої пшениці та 130 га рапсу. Рапс, до речі, дає трохи більше 20 цнт/га.
Серед головних проблем керівник господарства Іван Клименко називає той факт, що традиційно, від початку жнивної кампанії впала ціна зерно, а ще дуже дошкуляють відключення електроенергії.
Але всі фактори аграрії вважають другорядними. Головне – війна…
У Віктора Іларіоновича Костюченка захищають Батьківщину від ворога і син, і онук.
– Ми маємо перемогти у цій війні, – впевнений досвідчений аграрій – Запам’ятайте, хлібороби зроблять все від них залежне, аби виростити і зібрати хліб. Але ми маємо залишатись господарями на своїй землі. Зберегти державність. Це – найперше!
…Доки комбайн вивантажується, встигаємо сфотографувати і водія вантажівки Івана Федоровича Дацуна. Йому вже 65 років – але він ще у строю. Поспілкуватись більше не вистачає часу – треба їхати.
Вже в бригаді до нашого об’єктиву потрапив інший екіпаж – Леоніда Бутенка та Олександра Самофала а також молоді механізатори – брати Іван та Руслан Бігдани.
…На зворотному шляху до Межової замилувались полем із золотавими сонечками. То вже на повну цвіте соняшник…