Збирання грибів – завжди “гра з вогнем”
Держпродспоживслужба попереджає
Гриби – одне з найцікавіших і найтаємніших явищ природи та цінний харчовий продукт. Однак є гриби, які можуть викликати сильні отруєння, а іноді і смерть. Серед таких, наприклад, бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших. Для отруєння досить з’їсти половину поганки, а смертність від неї досягає більше 50% випадків.
Нагадаємо, що лише у жовтні цього року на території Дніпропетровщини зареєстровано 13 випадків отруєння грибами, у тому числі 5 дітей до 18 років, з яких 1 летальний випадок – дитина 8 років.
Слід пам’ятати, що гриби поділяються на три групи – їстівні, умовно-їстівні та отруйні. Їстівні (білі, підберезники, підосичники, маслюки, опеньки справжні, лисички) готують звичайним способом, без особливої кулінарної обробки. Умовно-їстівні (зморшки, сироїжки) необхідно спочатку прокип’ятити 7-10 хвилин, а відвар обов’язково вилити і лише після цього ретельно смажити чи варити. Гірчаки, грузді, чорнушки та інші варто вимочити в холодній воді, часто міняючи її , щоб позбутися речовини, яка подразнює шлунок і викликає отруєння.
До отруйних відносяться бліда поганка, мухомор, несправжні опеньки тощо. Найбільш небезпечною є бліда поганка. Її легко можна сплутати з печерицею або сироїжкою. Отрута блідої поганки діє подібно до зміїної, вона не руйнується після сушки або засолювання. Причому, поганку навіть у руках тримати небезпечно! Своїми отруйними спорами вона може забруднити їстівні гриби, якщо полежить в одному з ними кошику. Нагадаємо: бліду поганку від печериці відрізняє колір пластинок під шапкою – у поганки вони білі, а в печериці – блідо-рожеві або темно-коричневі.
До отруйних відносяться й свинушки. Вони здатні накопичувати токсичні сполуки важких металів, які є у вихлопних газах автомобілів, відходах багатьох виробництв. Навіть відомі гриби, білий та підберезник, можна сплутати з жовчним грибом, у якого нижня поверхня шапки біла, а з часом рожева. Шапка білого гриба спочатку теж біла, а потім стає жовтуватою або зеленуватою. Несправжні опеньки дуже схожі на їстівні, і не кожен грибник одразу помітить різницю, особливо ввечері – тому вдома лісові трофеї треба одразу ж розсортувати і ще раз ретельно переглянути. Рішуче викидайте усі сумнівні, перезрілі, червиві, зіпсовані, прив’ялі гриби!
І пам’ятайте, що сирі гриби можна зберігати у холодильнику не довше доби, а їх якість не варто перевіряти “дідівським методом”. Іноді кажуть, що від небезпечних грибів цибуля, часник або срібні предмети і навіть каструлі, де вони варяться, синіють. Це зовсім не так! Ні колір, ні запах бульйону чи відварених овочів, а тим більше самих грибів, не свідчить про можливе їх вживання. Проте отруїтися можна навіть боровиком, якщо він перезрів. Адже гриби – це продукт, який швидко псується, і білок, що в них міститься, перетворюється на шкідливий.
Не меншу, а іноді навіть більшу, загрозу несуть в собі дари лісу, зібрані у “брудних” місцях: скверах, парках, поблизу автомобільних доріг, залізниць або звалищ.
Симптоми отруєння грибами з’являються не відразу – через 8-12, а іноді навіть через 35 годин! Хворого нудить, він починає блювати, з’являються сильний біль у животі, пронос, холодний піт, відзначаються слабкість, судоми, ослаблення серцевої діяльності. При цьому температура тіла може залишатися нормальною.
Лише негайне звернення до лікаря дає шанс врятувати людині життя, поки отрута ще не досягла печінки та не почала руйнувати її клітини.
Гриби особливо небезпечні для дітей! Молодий організм ще не може чинити опір отруті, і дитина перед нею зовсім беззахисна.

