Яблуневий Спас: прикмети, що святити в церкві та чого категорично не можна робити у цей день

19 серпня в Україні православні християни святкують Яблучний Спас, який символізує завершення літа та настання осені. Що потрібно святити в церкві і як правильно провести літо, аби весь наступний рік був для вас вдалим.

У народі є така приказка: “Яблучний Спас – пішло літо від нас”. Саме після Другого Спасу можна вже відчути перший подих осені, свіже прохолодне повітря, а подекуди й пожовкле листя.

У релігійному значення це свято символізує Преображення Ісуса Христа. За Біблією, Христос завів трьох апостолів – Петра, Якова й Івана на гору Фавор і преобразився перед ними. Тоді вони побачили його Божество у людській природі.

Свято Преображення Господнього існувало вже в IV ст. Воно прижилося далеко не одразу і не скрізь. Першими його запровадили в себе східні церкви, з’єднавши з місцевими язичницькими святами, присвяченими збиранню врожаю. На Заході це свято стало загальним аж у XV столітті. В Україні Преображення Христа святкують як Яблучний Спас і воно досі має дещо язичницькі традиції, які об’єдналися з церковними.

Головні прикмети Яблучного Спасу

Яка погода буде 19 серпня, такою буде і Покрова 14 жовтня.

Другий Спас – тримай рукавиці про запас.

Який другий Спас, такий і січень. Якщо 19 серпня дуже тепло, то в січні буде мало снігу, якщо піде дощ – багато.

Якщо фрукти в саду виявилися гнилими і не достояли до Яблучного Спаса, то наступний рік буде складним і важким.

Якщо дитину в цей день вкусила бджола, тож незабаром в будинку будуть гості. Час готуватися до прийому знайомих або родичів.

Для того щоб бажання здійснилося, потрібно покуштувати яблуко, освячене в церкві і заїсти його медом.

Якщо вагітна з ранку знайде на дорозі пару гілочок верби, то з малюком все буде гаразд.К

Кого улестиш на Яблучний Спас, той допоможе впродовж року.

Окроплена свяченою водою суха гілочка дерева, поставлена в офісі, вбереже від зради і підлості колег.

Надбитий посуд потрібно викинути, інакше фінансових складностей не уникнути.

На Спаса роздають дрібні гроші бідним.

Напередодні 19 серпня треба наготувати багато частувань та роздати їх нужденним, така прикмета обіцяє процвітання всій родині.

Чого не можна робити у цей день

Не можна важко працювати, прибирати, займатися ремонтом та рукоділлям, також краще відкласти роботу в саду і на городі.

Не варто митися в лазні, особливо мити голову, також не варто фарбувати волосся, візит до перукаря краще перенести на інший день.

Заборонено купатися у водоймах.

Яблука в цей день можна їсти тільки після освячення в церкві.

У цей період триває Успенський піст, тому обмежте вживання їжі тваринного походження.

На Яблучний Спас в молитвах обов’язково потрібно згадати померлих родичів.

Не слід вплутуватися в конфлікти, лихословити і бажати іншим зла.

Заборонено вбивати або проганяти комах.

Що святять у церкві на Яблучний Спас:

  • Яблука та інші фрукти – символ урожаю, а також випічку з фруктами;
  • Хліб — символ сім’ї;
  • Сіль;
  • Хрін;
  • Мед;
  • Квіти;
  • Колосся пшениці.

РЕЦЕПТИ ДО СВЯТКОВОГО СТОЛУ

Шарлотка

Інгредієнти:

яблука – 2 шт.;
борошно – 200 г;
молоко – 120 мл;
масло вершкове – 80 г (плюс для змащування форми);
яйце – 1 шт.;
цукор – 120 г;
цукрова пудра (для посипання);
розпушувач – 10 г.

Приготування:

У миску висипаємо цукор, додаємо розм’якшене вершкове масло і добре збиваємо міксером.
Додаємо яйце, вливаємо молоко і ще раз добре збиваємо.
У борошно висипаємо розпушувач, добре перемішуємо.
Висипаємо борошно до основної маси. Спочатку перемішуємо тісто міксером, після чого збиваємо до однорідної маси.
Форму, в якій будемо випікати пиріг з яблуками, добре змащуємо вершковим маслом.
Виливаємо тісто в форму і добре розрівнюємо лопаткою по всій формі, щоб шарлотка вийшла якомога рівніше.
Два яблука очищаємо від шкірки, нарізаємо тоненькими скибочками.
Яблучні скибочки викладаємо поверх тіста.
Відправляємо в розігріту духовку до 180°С і випікаємо пиріг з яблуками 25-30 хвилин.
Готову яблучну шарлотку виймаємо з духовки і трохи залишаємо у формі, щоб вона злегка охолола. Зверху посипаємо трохи цукровою пудрою, після чого нарізаємо і подаємо до столу.

Запечені яблука

Інгредієнти:

яблука – 7 шт.;
родзинки – 190 г;
мед – 7 ч. л.;
волоські горіхи – 14 шт.;
куриця з цукром – по 3-4 ч. л.

Приготування:

Яблука наколоти виделкою по всій поверхні.
Родзинки промити і залишити хвилин на 30 у гарячій воді.
Видалити серцевину і частково м’якоть яблук, робити обережно, щоб не проткнути яблуко наскрізь
Покласти всередину кожного яблука по 1 чайній ложці меду, родзинки і порізані крупно горіхи (в кожне яблуко по 2 горіха).
Зверху посипати цукром із корицею.
На дно форми для випікання налити води, приблизно 1 см, викласти яблука і поставити в духовку.
Випікати в розігрітій до 200°С духовці 30 хвилин (в залежності від сорту яблук) і від вашого смаку.

Курка “яблучна”

Інгредієнти:

3-4 курячі грудки (або інше куряче м’ясо приблизно
в такій кількості);
вершкове масло – 100 г;
цибуля – 1 шт.;
яблука (середні, солодкі) – 4 шт.;
борошно – 3 ст.л.;
вода або бульйон – 4 склянки;
спеції – за смаком.

Приготування:

Нарізаємо м’ясо курки і обсмажуємо на вершковому маслі до золотистої скоринки. М’ясо дістати, а в тому ж маслі обсмажити подрібнену цибулю, додати до неї борошно, перемішати і залити рідиною. Заправити спеціями, повернути в ємність курку.
Яблука нарізати великими долями і теж додати до страви.
Тушкувати м’ясо на повільному вогні приблизно 30 хвилин.
Подавати блюдо можна з рисом, іншими крупами або картоплею.

Пиріжки з яблуками

Інгредієнти:

борошно – 3 скл.;
яблука – 400 г;
вершкове масло 75 г;
яйця – 2 шт. + 1 для змащення пиріжків;
сухі дріжджі – 2 ч. л.;
цукор – 6 ст. л.;
молоко – 3/4 скл.;
сіль – щіпка.

Приготування:

Спочатку замішуємо легке, повітряне тісто. Для цього потрібно трохи нагріти молоко і вилити його в каструлю або будь-який інший глибокий посуд. Потім додаємо до молока дріжджі.
Сюди ж додаємо 2 ложки цукру і розмішуємо, поки дріжджі не розчиняться в молоці разом із цукром.
Тепер в цю суміш додаємо 2 сирих яйця. Трохи розмішуємо. Також додаємо шматочок м’якого масла.
Далі вводимо поступово в цю масу борошно.
Тісто замішувати руками. Воно повинно вийти дуже ніжним і повітряним, що не липнути до рук.
Коли тісто вже як слід вимішали, його потрібно скачати в велику кулю, помістити в посуд і закрити зверху щільною серветкою або рушником.
Тепер дамо тісту підійти. Залишимо його приблизно на годину, в теплому, без протягів, місці.
Яблука добре промиваємо і розрізаємо, звільняємо від серцевин і дрібно ріжемо.
Додаємо до яблук 4 ложки цукру і як слід перемішуємо. Щоб яблука не потемніли, скроплюємо їх лимонним соком.
Тепер, коли тісто настоялося і піднялося, почнемо ліпити пиріжки. Відриваємо від тіста невеликі шматочки, бажано однакові.
Кожен шматочок тіста розминаємо руками в коржик. У центр кожного коржика кладемо яблучну начинку, а потім формуємо пиріжки.
Далі застилаємо деко пергаментом і акуратно викладаємо на нього сформовані пиріжки. Накриваємо їх серветкою і даємо постояти приблизно 20 хвилин, а потім змащуємо збитим яйцем.
Тепер розігріваємо духовку приблизно до 200°С. Випікаємо пиріжки з яблуками в духовці 25-30 хвилин.