Неділя, 13 Липня, 2025
Важливо!Корисні поради

Як уберегтися від гострих кишкових інфекцій: поради МОЗ

Літо – це пора відпочинку, пікніків і відпусток. Але разом із теплом приходить і підвищений ризик інфекцій, зокрема гострих кишкових. Медики щороку попереджають: улітку кількість таких випадків зростає у кілька разів. Особливо вразливі діти – через незміцнілий імунітет та часті порушення гігієни.

За даними Центру громадського здоровʼя МОЗ України, лише за перші чотири місяці 2025 року в Україні зареєстровано майже 16 тисяч випадків гострих кишкових інфекцій. І це – лише офіційна статистика. З початку року вже зафіксовано 25 спалахів ГКІ, зокрема сальмонельозу, ротавірусного ентериту та харчових отруєнь. У червні в Закарпатській області отруїлися 10 дітей – усіх госпіталізували. А на Волині зафіксували випадок ботулізму у дорослого.

Що спричиняє зараження?

Основні шляхи зараження – це вживання неякісної їжі чи води, купання у забруднених водоймах, а також брудні руки або посуд. Найбільша небезпека – сирі продукти тваринного походження, немиті овочі й фрукти, готові страви, що неправильно зберігалися, і навіть звичні літні ласощі, як-от молочні десерти та торти.

Симптоми, які мають насторожити:

  • сухість у роті та горлі;
  • висока температура у поєднанні з блювотою і діареєю;
  • переймоподібні болі в животі;
  • слабкість, млявість, відсутність сечовипускання.

У таких випадках не варто займатися самолікуванням — негайно зверніться до лікаря.

Як захистити себе та родину?

Міністерство охорони здоров’я радить дотримуватись простих, але важливих правил:

  • Завжди мийте руки з милом — після вулиці, туалету, перед їдою та приготуванням їжі.
  • Ретельно мийте овочі й фрукти під проточною чистою водою.

  • Не вживайте продукти, що зберігалися неналежно або прострочені.
  • Добре термічно обробляйте м’ясо, рибу, яйця та інші продукти тваринного походження.
  • Слідкуйте за чистотою кухонного приладдя та поверхонь.
  • Купайтеся тільки у дозволених та безпечних водоймах.

Щоб зберегти здоров’я, важливо бути уважним до того, що ви їсте і п’єте. А ще – не забувати про гігієну, особливо влітку.