На столі святковім кошичок багатий. Вартість великоднього столу 2020

Великдень є найбільшим святом у році. «Свято над святами, торжество всіх торжеств». До нього християни мають особливе приготування – Великий Піст. Під час Посту ми відмовляємось не лише від гріха та певних звичок, а й від деяких страв. На його завершення після святкового Богослужіння у церквах освячують великодні кошики з пасками та різними продуктами. Таким чином церква благословляє віруючих після тривалого утримання знову вживати «скоромне», тобто їсти не пісні страви.

Отож, готуємо великоднього кошика

Прикрасимо його зеленню (можна барвінком чи самшитом), що є символом вічного життя та безсмертя. Покладемо гілочку освяченої верби. Прикриємо вишитим рушником, який символізує життя і долю. А ще поставимо у кошик свічку, що нагадує нам про Ісуса, який є Світлом для світу. Свічка – світло, яке виноситься назовні між людей.

Що ж до кошика покласти?

Підбір продуктів у кошику не є випадковим. Кожен продукт має символічне значення. Щоправда, нинішні традиції наповнення кошика різняться у регіонах України, де край – там і звичай. Церква виділяє лише необхідні для благословення страви.

Паска

ЇЇ в першу чергу потрібно покласти у великодній кошик, бо вона є найважливішим обрядовим хлібом. Паску прийнято пекти в Чистий четвер або Страсну суботу. У Страсну п’ятницю не можна пекти і займатися ніякою роботою, оскільки цей день вважається скорботним для християн.

Яйця. Пофарбовані в червоний колір, вони символізують відродження до нового життя. Фарбовані в один колір яйця – це крашанки. Якщо кольорів і візерунків багато – то це писанки. На них також зображаються символи христа та воскресіння.

Сир і масло

Молочні страви, особливо, молоко є первотвором, продуктом, який не створений людиною, а подарований природою. Як мама годує свою дитину, так сир та масло є символами ніжності та жертовності Бога. Ці продукти накладають у невеликі посудини, а зверху малюють хрестик.

М’ясні продукти

Обов’язково треба перевірити, щоб у них не було крові. Ідеально підходить ковбаса, шинка і копченості. Після довгого утримання від м’ясної їжі вони показують, наскільки ми раді Воскресінню і прагнемо його. Як у притчі про повернення додому блудного сина, коли батько звелів заколоти вгодоване теля, щоб веселитися. І ми теж веселимося, досягнувши світлого Великодня.

Хрін

Він робить нас міцнішими. Подібно, як ми стаємо міцнішими після сповіді під час Посту. Як хрін оздоровлює тіло, так великодня сповідь оздоровлює душу людини.

Сіль

Під час нагірної проповіді Ісус називає учнів «сіллю землі». Сіль – це той продукт, який навіть у малій кількості додає смаку іншим продуктам. А ще її вважали оберегом. Адже і в хату приходили із хлібом-сіллю, і в дорогу брали з собою дрібку солі.

Чого не має бути у Великодньому кошику?

Інші продукти, а іноді й речі, які хочеться покласти до кошика, краще все-таки туди не класти: коштовності, документи, гроші та інші матеріальні речі; горілку, коньяк, самогон та інший алкоголь; кров’янку та інші продукти, виготовлені з крові тварин. Не радять також класти фрукти та овочі, оскільки їх можна було вживати під час посту, і для їх освячення існують інші, сезонні свята. Побутують думки, що освячені продукти потрібно розрізати посвяченим ножем. Це вигадки і забобони.

А скільки ж коштує нині святковий набір?

Це залежить від коливань цін на продукти харчування, збільшенням вартості енергоресурсів для хлібопекарських підприємств, а також ситуативним сплеском цін на хвилі паніки через запровадження карантину, як пояснюють у пресслужбі Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з посиланням на директора Юрія Лупенка. В цілому, за рік середня вартість великоднього кошика в Україні зросла на 15% і становить близько 801 гривні. Якщо взяти показники в областях, то матимемо наступну картину.

Найдорожче великодній кошик обійдеться жителям столиці – вони, в середньому, заплатять 876 гривень за продуктовий набір. Найдешевший кошик вийшов у Тернопільській області вартістю 683 гривні. А далі маємо наступні дані. Кіровоградська область – 696 грн, Волинська та Запорізька – 713 грн, Рівненська та Сумська – 716 грн, Хмельницька та Житомирська – 718 грн, Чернівецька, Чернігівська та Вінницька – 725 грн, Закарпатська – 726 грн, Львівська – 727 грн, Дніпропетровська – 729 грн, Полтавська – 734 грн, Київська – 748 грн, Миколаївська – 749, Черкаська та Донецька – 770 грн, Івано-Франківська – 771 грн, Одеська та Херсонська – 773 грн, Луганська – 778 грн, Харківська – 812 грн.

Цікаво, у скільки ж обійдеться великодній кошик пересічному жителю Межівщини? Звичайно, виведемо середній показник, адже ціни в різних магазинах різняться.

Якщо випікати паску самостійно, підготуйте інгредієнти (цей рецепт випробувала цього року вперше, але відгуки тих, хто вже ним скористався, були схвальні). Отож вам знадобиться: 1 кг борошна (14 грн), 500 мл молока (7 грн), 1 пакетик (11 г) сухих дріжджів або 60 г свіжих пресованих (2,4 грн), 5 яєць (7,5 грн), 300 г цукрового піску (4,5 грн), 300 г вершкового масла (55,5 грн), 200 г родзинок без кісточок (15,9 грн), 1/3 ч. ложки солі, цедра одного лимона (7,5 грн).

Для глазурі:1 яєчний білок + 1 жовток для змазування паски (1,5 грн), 4-5 ст. ложок з гіркою цукрової пудри (2,25 грн), 1 ст. ложка лимонного соку.

Вихід: 5 пасок загальною вагою 2,2 кг. Відповідно одна пасочка вагою близько 4,4 кг обійдеться вам приблизно у 23,6 грн.

Кладемо паску в кошик. Туди ж додаємо 200 гр масла (37 грн), 0,3 кг шинки (72 грн), 0,5 кг домашньої ковбаси (53,75 грн), 0,3 кг твердого сиру (66 грн), 5 яєць (7,5 грн), 0, 5 кг сала (55 грн), хрін (11,7 грн). Трошки солі вдома знайдеться.

Отже, все підраховуємо і маємо 326,55 грн.

Якщо купити готову паску такої ж ваги, як ми поклали в кошик, вона коштуватиме 34 грн, і кошик буде на десятку дорожчим. У разі наповнення великоднього кошика іншими, неосновними складовими (помідори, огірки, яблука, червоне вино) його вартість зросте приблизно на сотню. А додавши продукти з власного господарства, вартість можна суттєво знизити.

Великодній кошик збирається лише для благословення продуктів, які можна вживати після закінчення Великого Посту. А отже, їжі має бути небагато. А ще важливо запам’ятати, що нічого освяченого не можна викидати. Треба поділитися з рідними, пригостити друзів, роздати нужденним. Шкаралупу від яєць треба викинути у воду або закопати під фруктовими деревами для доброго врожаю.

І найголовніше в цей світлий день пам’ятати – Великдень, в першу чергу, це свято душі.

PS. Використано матеріали Інтернет-джерел.

Антоніна Тарасенко